Vedik Astroloji’ye Göre Merkür

Vedik Astroloji’de Merkür

Merkür, Güneş’e en yakın gezegen olarak Vedik Astroloji‘de de önemli bir rol oynar. Gezegenler kabinesinde Kral’ın (Güneş) oğlunu, yani prensi temsil eder. Prens’in kabinedeki görevi kralın kararlarını halka ve bağlı ülkelere iletmektir. Yani Merkür‘ün temel görevi iletişimdir diyebiliriz.

Düşüncelerimizi başkalarına iletme şeklimiz, iletişim kabiliyetimiz Merkür tarafından yönetilir. Başak ve İkizler burçlarını yöneten Merkür, hindu mitolojisinde Buddha olarak da anılır.

Merkür, Güneş’e oldukça yakın olduğundan sık sık yanık konumda olabilir. Güneş’in önünden bir nokta olarak geçişi sık sık gözlemlenebilir. Dünya ile Güneş arasında kaldığından sık sık retro şeklinde de gözlemlenebilir. Popüler astrolojik diyaloglara da bu nedenle bolca malzeme olur…

Vedik Astrolojiye göre hangi gezegeniniz hangi burca ve hangi nakshatraya yerleşmiş olduğunu bilmiyorsanız buraya tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

Hindu Mitolojisinde Merkür Gezegeni

Hindu mitolojisine göre Ay ve Merkür birbirine düşman olarak geçer ancak Ay’ın esasen hiçbir gezegene düşmanlığı yoktur. Merkür ise Ay’a gerçekten düşmandır diyebiliriz.

Merkür’e Vishnu’nun avatarı olarak Çarşamba günleri ibadet edilir. Merkür’ün insana zeka ve zenginlik bahşettiğine inanılır. Hindulara göre Merkür’e ibadet etmek insanın hayatındaki engelleri kaldırır, işine bereket getirir, zekasını arttırır ve soyundan mutluluk almasını sağlar.

İkizler ve Başak burçlarının yöneticisidir ve her burçta yaklaşık 1 ay kalır. Dual burçları yönetmesinden dolayı genelde ikilik yaratan, dikkatsizlik veren, konsantrasyon eksikliğine neden olan bir gezegen de sayılır.

Kutsal Hindu metinlerinde karşımıza Tanrı Kesava, Narayana, Madhava, Dwaitham olarak çıkabilir. Merkür ikiliği temsil ederken, Satürn ise tekliği temsil eder.

Vedi Astroloji’de Merkür nasıl bir gezegendir?

Merkür değişken bir gezegendir. Cinsiyeti dişildir ancak nötr de bir havası vardır. Nötr havası nedeniyle dha çok diğer gezegenlerden ve olduğu burçtan etkilenir. Faydalı gezegen etkileri ve burçlarda faydalı davranma eğilimindedir. Kendisi doğrudan iyicil ya da kötücül sayılmaz.

Elementi hava, yönü kuzeydir. 15 derece Başak burcunda yücelirken, 15 derece Balık burcunda zayıflar.

Vedik Astroloji’de Merkür ile İlişkili Organlar, Hastalıklar

Göğüs, sinir sistemi, cilt için bir karaka gezegenidir. Burun, göbek, safra kesesi, akciğerler, sinirler, dil, kollar, yüz ve saçlar üzerinde de etkilidir. Zararlı gezegenlerden etkileniyorsa eller, kollar, omuzlar, sırt, göğüsler ve kaslarla ilgili problemler verebilir. Tifo, zihinsel sorunlar, nöbet, felç, ülser, baş dönmesi, MS hastalığı gibi konularla ilgilidir.

Vedik Astroloji’de Merkür ve Fiziksel Görünüme Etkileri

Merkür’ün güçlü etkisi altında doğan insanlar, özellikle yükselende Merkür ya da yükselen yöneticisi ile birlikte Merkür varsa iyi biçimlendirilmiş vücut, ideal bir boy, genç ve sportmen bir görünüme sahip olabilirler.

Genelde olduklarından genç görünür, spor yapar, hızlı hareket ederler. Sesleri biraz ince ya da flu olabilir.

Vedik Astroloji’de Merkür hakkında Temel Bilgiler

Güneş sistemindeki en küçük gezegendir. Astroloji açısından sadece Ay’dan büyüktür. Güneş’e en yakın gezegendir. Yapısı Ay gibi kayalık ve kraterlerden oluşur.

Gündüz +430 derece, gece -290 derece sıcaklığa ulaşabilir.

Tüm zodyağı yaklaşık 10 ayda dolaşır ve bir burçta yaklaşık 25 gün kalır.

Güneş’in çevresini 88 günde dolaşır.

Kendi çevresinde 59 günde döner.

Güneşe uzaklığı 58 milyon km…

Merkür’de nefes alınamaz ve yaşanamaz.

Cinsiyeti : Nötr

Karaka : Konuşma, İletişim

İlişki : Kız kardeş, dayılar

Krallık rolü : Prens

Mizacı : Havai ve Değişken

Element : Toprak

Guna : Rajasik (tutkulu, hareketli)

Doğası : Etkilendiği gezegene göre faydalı / zararlı

Dikbala : 1. Ev(uyanık)

Zayıfladığı Ev : 7. Ev (uykuda)

Karaka : 2 ve 10. Evler

Yönettiği Burç : Başak, İkizler

Doğal Evi : 3 ve 6. Evler

Yüceldiği Burç : Başak (15 derece)

Moola Trikona : Başak

Zayıfladığı Burç : Balık (15 derece)

Rahatsız olduğu Burç : Yay

Dost Gezegenler : Güneş, Venüs

Düşman Gezegenler : Ay, Mars

Nötr Gezegen : Jüpiter, Satürn

Vimshottari MahaDasha Periyodu : 17 Yıl

Yönettiği Nakshatralar : Ashlesha, Jyestha, Revati

Yönettiği Gün : Çarşamba

Yönettiği Yön : Kuzey

Yönettiği Mevsim : Sonbahar

Yönettiği Metaller : Altın ve Bakır

Değerli Taşı : Zümrüt, Yeşil Turmalin, Peridot (Zebercet)

Yönettiği Renkler : Yeşil

Yönettiği Tatlar : Karışık Tatlar

Geometrik Şekil : Üçgen

Numelojik Sayılar : 5, 14, 23, 32 ve toplamı 5 olan tüm sayılar

Merkür zihni temsil eder ama Ay’dan farklı olarak bu daha çok matematiksel veya entelektüel zihindir.

Kişinin durumları analiz etme ve karar verme, hesap yapma yeteneği ile ilgilidir. Ay duygusal zeka (EQ) ise Merkür analitik zeka (IQ) diyebiliriz.

Çabuk ezberleyenler, avukatlar, pazarlamacılar, matematikçiler, yazarlar, fizikçilerde sık görülen güçlü Merkür etkileri vardır.

Vedik Astroloji Eğitimime katılmak isterseniz ya da benden danışmanlık almak isterseniz asistanım Serpil Hanımla 05424567998 whatsapp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Vedik Astroloji’de Güçlü Merkür

Merkür dost burca, kendi burcuna, yücelime yerleştiyse ya da faydalı gezegenlerden etkileniyorsa güçlü, yani faydalı çalışabilir. İyi bir görünüm, güçlü iletişim kabiliyetleri ve buna bağlı olarak sosyal ilişkilerde, kariyerde, ticarette başarı, sporcu yetenekleri, iyi bir eğitim, popülarite, yazma yeteneği, seyahatler, gençlik, çalışkanlık, iş bitiricilik, özgüven, kendini ifade etme yeteneği, yüksek zeka, politik zeka, müzakere ve münazara yeteneği, mantıkçılık, espri yeteneği, yüksek zeka verebilir…

Vedik Astroloji’de Yanık Merkür

Kişi birilerinden bir şey isterken kendini savunmasız hissedebilir. Ego (Güneş) taleplerinin reddedilmesinden korkar ve bu nedenle istediğini alamamasının normal olduğu hallerde dahi durumu kişiselleştirebilir. Hak edilmiş bir zammı istemek, sevdiklerinden bir şey istemek bile bazen zor hale gelebilir.

Kişi istediklerini şaka yoluyla veya ipuçlarıyla ifade etmeye çalışabilir.

Para alışverişi gerektiren konularda özellikle sorunlara yol açabilecek bu durum nedeniyle alacaklarınızı veya hakkınızı alma konusunda iradeli olmalısınız. Yanık Merkür nedeniyle para konularında sorunlar çıkabilir çünkü adil bir alışverişi veya doğrudan adaleti sürdürmek zor olabilir.

Vedik Astroloji’de Retro Merkür

Ne söyleyeceğinden emin olamama; iletişim yeteneklerinden şüphe duyma hali. Karar aşamasında uzun düşünme, ayrıntılara takılma, iki düşünüp bir konuşma durumu, Merkür enerjisini (iletişimi) içselleştirme ihtiyacı, kendi kendine konuşma, derinlemesine düşünme gücü olabilir.

Retrolar yeni şeylere başlamak için kötü zamanlar değildir. Yazma, araştırma, projenin üstünden bir kez daha geçmek için iyi bile olabilir.

Merkür Kariyer Bağlantıları

Yazma gerektiren işler, edebiyat, iletişim, medya, danışmanlık, yayıncılık, muhasebe veya mali müşvairlik, sigorta, matematik, astroloji, demiryolu, ticaret, satış temsilcisi, reklam, denetçilik, çevirmen, komisyonculuk, gazetecilik, editörlük, sekreterlik, postacılık, şoförlük, turizm, eğitimcilik….

Bazı anahtar kelimeler; gençlik, eğlence, spor, sosyal çevre, entelektüellik…

Vedik Astroloji’de Merkür ve Sağlık

Merkür (iletişim) sinir sistemini yönetir. (Beynin emirlerinin iletilmesi) Zihinsel gerginlikler, gevşeyememe, sinirlilik hali, nöroloji ile ilgili sorunlar, cilt problemleri , korku, delilik, hafıza problemi Merkür kaynaklı olabilir.

Akciğerler, eller, kollar, omuzlar (İkizler) ve bağırsaklar, sindirim sistemi, alt omurga, parmaklar, karın, dalak (Başak) Merkür tarafından yönetilir. Beyin, dil, konuşma, kulaklar, saç, kalça kemiği yine Merkür ile ilgilidir.

Bedende kanın, hormonların, enzimlerin ve oksijenin hareket ettiği kanalları yönetir. Troit ile ilişkilidir. B vitamini eksikliğini gösterebilir.

Vedik Astroloji Eğitimime katılmak isterseniz ya da benden danışmanlık almak isterseniz asistanım Serpil Hanımla 05424567998 whatsapp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.